top of page
  • Writer's pictureJohn Koivukangas

Potilastapaus 1

Päivitetty: 2. maalisk. 2020


Neljävuotias tyttö tarvitsi lääkärintodistusta päiväkerhoon gluteenivapaan ruoan saamiseksi

Potilaan oireet olivat klassisia keliakiaan liittyviä - suurin osa gluteeniherkkyydestä ajatellaan olevan keliakin aiheuttamaa. Helppo tapaus? Ei aivan.

Ongelmaksi oli hoitoketjussa muodostunut, että hänellä ei todettu laboratoriokokeissa keliakiaa. Sekoittavana tekijänä oli IgA puutos. Tästä syystä gluteenivapauteen oikeuttavaa lääkärintodistusta ei oltu laadittu. Silti viljatuotteet kauraa lukuun ottamatta aiheuttivat vatsan turvotusta ja kipua ja parin päivän päästä kutiavaa ihottumaa vatsan alueelle ja alaraajoihin. Kun hän vältti gluteenipitoisia ruokia, oireet hävisivät.


Oireet silti kaipasivat selitystä, etenkin kun perhehistoriassa ilmeni, että vastaavaa oirelua ja herkkyyttä viljatuotteita kohtaan on ollut jo useammassa sukupolvessa - ilman mitään selittävää tekijää.

Tyttö-hyppii-hyppynarulla
Kuva ei liity tapaukseen.

Potilastapaamisen jälkeen ryhdyimme klinikassa etsimään selittäviä tekijöitä: Mikä aiheuttaa oireita kuten keliakia, mutta ei ilmene keliakian diagnoosissa käytetyissä laboratoriokokeissa?


Lähtökohtamme on, että potilas tai omainen puhuu totta.


Selvitimme, että on joukko ihmisiä, joilla gluteenipitoiset ruoat, etenkin vehnä, aiheuttavat keliakiaa muistuttavia vatsaoireita sekä ihottumaa. Näiden potilaiden oireet helpottuvat, kun välttävät gluteenia. Heillä ei kuitenkaan ole keliakiaan sopivia laboratoriolöydöksiä.


Heillä on ”gluten sensitivity”, gluteeniherkkyys, mikä on vasta viime vuosikymmenellä usean kansainvälisen konsensuskokouksen tuloksena hyväksytty tauti [1]. Käypähoito antaa gluteeniherkkyydestä suomenkielistä lisätietoa todeten, että keliakia on ensin poissuljettava, että varsinaiselle gluteeniherkkyydelle ei ole diagnostisia testejä ja että potilaiden hoito toteutetaan yksilöllisesti.


Tyttö sai lääkärintodistuksensa ja asialliset kontrollit jatkuvat neuvolan kautta. Työ on johtanut myös tytön lähisukulaisten tutkimiseen, koska osoittautui, että usealla on samanlaisia oireita ja löydöksiä ilman varsinaista diagnoosia ja näin ollen hoito-ohjeita.


 

Palaamme luultavasti tähän aiheeseen myöhemmin toisessa jutussa, sillä tämän oireyhtymän kartoittaminen on kiinnostava mahdollisuus tehdä selvitystä, kuinka paljon gluteeniherkkyyttä selittyy muulla kuin keliakialla valtakunnallisesti.


Kiitos lukemisesta, tiesithän että voit tukea Birkmannin toimintaa jakamalla juttujamme, kertomalla meistä tutulle sekä ostamalla vuosijulkaisumme*?

*Birkmann Clinic julkaisee noin kerran vuodessa lehden ("Vuosijulkaisu" arviolta 50 sivua á 80€), johon keräämme kauden valitut julkaisumme, potilastapauksemme, haastattelumme, tietoa verkoston yhteistyöstä (pilotit ym.) sekä asiantuntija-artikkeleita, joissa perehdymme "soteen" sairaanhoidon näkökulmasta.


Vuosijulkaisu on ainutlaatuinen sairaanhoito-alan julkaisu, joka on tarkoitettu kaikille sairaanhoidosta kiinnostuneille taustasta riippumatta.


Lähteet:

Vastaanotto, perhehistoria, haastattelu

213 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Potilastapaus 2

Potilas on 88-vuotias mies. Hänellä on vanhastaan verenpainetauti ja sokeritauti. Hän asuu toisella paikkakunnalla ja soittaa hädissään. Hän valittaa hengenahdistusta, joka pahenee päivittäin. Nyt jo

Comments


bottom of page